Zamknij

Tytuł oferty z możliwością zmiany koloru czcionki

Klubowy zestaw kieliszki + dekanter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

108,50 Cena detaliczna
108,50 Cena promocyjna
Dodaj do koszyka
*Oferta ważna do 26.09.2019

Wina z Moraw

Region Moraw. Najcieplejszy na Morawach jest SUBREGION MIKULOVSKI. Wiedzieli o tym już rzymscy żołnierze, zakładając tu winnice. Mikulov słynie z win robionich z odmian riesling włoski, chardonnay lub rulander biały (pinot blanc). Z powodzeniem uprawia się tu także odmiany sauvignon, müller thurgau, riesling reński lub rulander szary (pinot gris). Pálava dała nazwę nowo wyselekcjonowanej odmianie, odznaczającej się wonnością. Gleby wapienne – iły, iłowce i lessy – powstałe na kredowych osadach predysponują winogrona do wytwarzania win musujących. W pałacu w Valticach ma swoją siedzibę Narodowe Centrum Winiarskie.

SUBREGION ZNOJEMSKI Chłodniejszy klimat sprzyja białym winom o pełnym smaku i świeżym aromacie, pochodzącym przede wszystkim z upraw na glebach z osadów żwirowo-piaszczystych oraz ilastych i lessowych. Dobrze udają się tu veltliner zielony, müller thurgau i riesling reński. Okolice miejscowości Dolní Kounice słyną ze swoich czerwonych win – znane są Frankovki (Limbergery) i Wawrzynieckie. SUBREGION VELKOPAVLOVICKI cechuje się bogato ukształtowaną rzeźbą terenu. Rodzą się tu wyjątkowe, czerwone wina, przede wszystkim z odmian portugalska niebieska i frankovka (Limberger). Białe wina robi się zaś zielonego veltlinera, traminer lub neuburg. Gleby piaszczyste pod Žabčicami dodają zaś winu interesujących muszkatowych aromatów.

SUBREGION SLOVÁCKI Zróżnicowanie krajobrazu, gleb i mikroklimatów tego obszaru daje winiarzom ogromne możliwości. Winnice pomiędzy Tupesami i Polešovicami są znane ze znakomitych , pochodzących z stąd morawskich muszkatów.

      pixel